Over Theater de Bussel
Theater de Bussel is een eigentijdse uitgaansgelegenheid in het stadscentrum van Oosterhout. Het is een knus en gezellig theater met professioneel en lokaal theater- en concertaanbod. Het Theater is in 2015 opnieuw geopend na een ingrijpende verbouwing. Samen met de bibliotheek Theek5 en de VVV zitten ze in een prachtig modern gebouw, waar de theatervoorstellingen goed tot hun recht komen. Zo is er een prachtige grote zaal, een gezellige kleine zaal en een ruime foyer waar in de pauze of na afloop gezellig een drankje gedronken kan worden. Iedere donderdag en in de vakanties is er in de kleine zaal een film te zien. Daarnaast is relatiebeheer rondom theatervoorstellingen een specialiteit van de organisatie en zorgen ze er voor dat iedere bijeenkomst onvergetelijk wordt. Theater de Bussel heeft de ambitie om een inspirerend podium voor verdieping, verbeelding en vermaak te zijn, waar iedereen zich welkom voelt en zorgeloos kan genieten.

Geschiedenis Theater de Bussel
Halverwege de jaren 60 ontstaan de eerste (voorzichtige) plannen om een schouwburg te bouwen in Oosterhout. In 1967 wordt besloten om een Cultureel Maatschappelijk Centrum te realiseren. De behoefte hieraan vanuit verenigingen en instellingen is namelijk groot. Na jaren van werkgroepen, enquêtes, acties, een groeiende belangstelling en veel vertraging komt in 2 december 1980 eindelijk het jawoord eruit. Er komt een cultureel centrum in combinatie met een centrale bibliotheek.

De boom op de gevel
Nadat de locatie aan het waterloopplein bekend is geworden, treurt Oosterhout om het stuk tuin dat daar verloren gaat. Er staat een theehuisje, een muziekkoepel en oude bomen. Aangezien de toneeltoren van het cultureel centrum 15 meter hoog wordt, besluit de gemeente om beeldende kunstenaars uit te dagen om de muur aan te kleden. Uiteindelijk wordt besloten om op de noordwestelijke gevel door de toepassing van verschillende kleuren baksteen en door het metselen in reliëf de beeltenis van een boom te realiseren. Het ontwerp van de Oosterhoutse kunstenaar Bas de Groot maakt het verlies van de bomen weer goed. Het volgende punt van discussie is de naam van het gebouw. Uiteindelijk wordt het de naam De Bussel. Het gebouw is vernoemd naar de bossen takken (een bussel) die op deze locatie vroeger werden gesprokkeld. Busselen is een synoniem voor ‘samenvoegen’.

De opening en het succes van Theater De Bussel
Op 3 februari 1984 slaat de commissaris van de koningin van Noord-Brabant de eerste paal in de grond in en kunnen de werkzaamheden beginnen. Nog voordat het gebouw geopend is, zijn meer dan de helft van de kaarten voor de voorstellingen al verkocht. Het theater heeft op dat moment in totaal 485 plaatsen. Hierdoor is het een klein maar gezellig theater. De uiteindelijke opening is op 19 september 1984. In het eerste jaar brengt De Bussel meteen een volwaardig theaterprogramma met 25 voorstellingen. Onder andere Youp van 't Hek, Tineke Schouten en Urbanus staan dan op de planken. De Bussel bewijst zich snel met vele bezoekers en uitverkochte voorstellingen. In totaal komen er in het eerste jaar 50.000 bezoekers. Na twee seizoenen groeit De Bussel al uit zijn jasje. Begin 1989 gaat de uitbreiding van start en in vijf jaar tijd is De Bussel van cultureel centrum gegroeid naar volwaardig theater.

Een nieuw gebouw in 2015
Na jaren van mooie (amateur)voorstellingen wordt in 2011 besloten dat het oorspronkelijke gebouw niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd. Daarom wordt het gebouw De Bussel in 2014 en 2015 volledig gerenoveerd en uitgebreid richting Torenplein en Basiliekplein. In oktober 2015 opent het gebouw zijn deuren. Behalve Theater de Bussel en bibliotheek Theek5 wordt ook de VVV hier gehuisvest. Het gebouw heeft architectonische kenmerken die er voor zorgen dat de bezoekers letterlijk en figuurlijk stilstaan bij dit gebouw. Zo zijn de sandwichpanelen aan de buitenzijde gegolfd en bekleed met steenstrips, hierdoor wekt het de suggestie dat er gordijnen hangen voor de grote glaspartijen. Ook staan er drie stalen bomen in de foyer die een herinnering zijn aan de eerder genoemde bussel. De muur waar de boom op staat is nog gedeeltelijk te zien in het kantoor van het theater. Het gebouw zelf heeft een grotere kleine zaal gekregen met circa 200 stoelen. Daarnaast zijn de foyers groter geworden en is de logistiek van het gebouw verbeterd. De kleine zaal wordt ook gebruikt als filmtheater voor de betere kwaliteitsfilm en voor lezingen in samenwerking met Theek 5.