Duurzaamheid in Theater de Bussel

Duurzaamheid is belangrijker dan ooit, ook in de theaterwereld. Wij vinden het geweldig om fantastische voorstellingen aan je te tonen, en doen dit op een zo sociaal- en ecologisch passend mogelijke manier. In 2021 hebben we een plan gemaakt voor de nabije en verdere toekomst, hieronder vind je onze duurzaameheidsmissie en een aantal van onze duurzame samenwerkingen en ontwikkelingen.

                   

  • Duurzaamheid is integraal onderdeel van de bedrijfsvoering van Theater de Bussel
  • Gebouw de Bussel is een maatschappelijk voorbeeld op het gebied van duurzaamheid
  • Gebouw de Bussel is een koploper binnen de regio, en draagt bij aan de klimaatambities die gesteld zijn door het rijk


Horeca-inkoop

Onze horeca afdeling kijkt bij het inkopen van producten naar kwaliteit, smaak, prijs én duurzaamheid. Zo wordt onze koffie gezet met koffiebonen van Organico. Deze bonen worden 100% biologisch geteeld, zijn fairtrade gecertificeerd en zijn zogenaamde “shade grown” bonen. Dat laatste houdt in dat de koffiestruiken waar de bonen aan groeien zich in de schaduw  van andere bomen bevinden. Deze schaduwbomen voorkomen onder andere bodemerosie, zodat de grond in betere conditie blijft.

Al onze sappen komen van het Nederlandse Schulp, die hun biologische sappen met zo veel mogelijk Hollands fruit produceren. Ook worden de restjes van het fruit gebruikt als veevoer en worden de sappen in een glazen fles geperst wat een eindeloos recyclebaar product is. 

Bier verkrijgen we via AB InBev wiens watergebruik per geproduceerde liter bier momenteel de meest efficiënte van Nederland is. 
Wijn kopen we bij onze lokale leverancier De Gouden Ton, dat scheelt weer in transport!

Niet alleen de wijn halen we uit de directe omgeving, ook onze etenswaren worden zo veel mogelijk bij lokale partijen besteld. Zo werken we veel samen met cateraar  Vermeulen uit Oosterhout. 

Papier
Wij zijn actief bezig het papiergebruik te beperken. Zo zijn we steeds meer aan het digitaliseren. Bezoekers krijgen vrijwel alle informatie rondom een voorstelling, vanaf bestelling tot en met de aftersale, digitaal binnen. Zo voorkomen we dat er onnodig kaartjes geprint worden: een digitale ticket is de toekomst! Ook de marketing afdeling gaat digitaler te werk dan ooit: e-mails, social media posts en narrowcasting (de beeldschermen in onze foyer) vervangen steeds meer het fysieke drukwerk en posters om voorstellingen uit te lichten. 
Wat we écht moeten afdrukken komt op recyclebaar printpapier terecht dat netjes gescheiden opgehaald wordt. Het helpt ook enorm dat we papier delen met onze pandcollega’s van Theek5 en de VVV. Ook overige kantoorartikelen worden zo duurzaam mogelijk gekocht via TotalKantoor, een lokale ondernemer die De Groene Pluim prijs ontving voor meest duurzame ondernemer uit de gemeente.

Sanitair
Voor de toiletruimtes van het gehele pand hebben we een samenwerking opgezet met The Good Roll. Zij zetten zich in voor “a world less shitty”. Alle wc-rollen en het papier in de dispensers bij alle wastafels zijn gemaakt van 100% Europees gerecycled papier, zonder chloor, kleur- of geurstoffen. Daarnaast doneert The Good Roll 50% van de nettowinst aan de bouw van toiletten in Afrika. Zo sparen we niet alleen bomen, maar zorgen we ook voor betere sanitaire omstandigheden op andere plaatsen in de wereld.
Hieronder kun je zien wat onze samenwerking met The Good Roll al heeft opgeleverd!

Bedrijfskleding
Voor onze bedrijfskleding voor de afdeling techniek werken we samen met Neutral, een kledingbedrijf die hun artikelen door gebruik van organisch katoen zo duurzaam mogelijk produceren. Zo worden de katoenplanten van deze boeren alleen bespoten met biologische pesticides, betaalt Neutral via het fairtrade marktmechanisme eerlijke prijzen aan haar boeren uit en worden alle randonderdelen van de kleding zoals hangtags en knopen óók van katoen gemaakt. Dat voorkomt weer verspilling!

Energieverbruik
Voorstellingen vallen of staan bij goede belichting. Waar mogelijk gebruiken we LED, zoals in de foyer en in het zaallicht voorafgaand aan de voorstelling. In de nabije toekomst willen we de belichting tijdens de voorstelling zelf, het zogenaamde frontlight, ook volledig LED maken, waarbij we beginnen bij onze kleine zaal.
 
Bij een bezoek aan ons pand ben je natuurlijk gebaat bij een aangename temperatuur. Daarom zetten we ons systeem zo efficiënt mogelijk in. Onze vloerverwarming draait bijvoorbeeld alleen wanneer dit echt nodig is, en met behulp van het BaOpt klimaatsysteem gebruiken we warme luchtstromen om de grote ruimtes zoals de zalen en foyer te verwarmen. Die zorgen dat je heel gericht de temperatuur kunt aanpassen, én het scheelt in verbruik. Dit verbruik wordt extra teruggedrukt door middel van onze warmtepomp, die in de warme maanden voor wat extra verkoeling kan zorgen en in de winterperiode juist wat meer kan verwarmen. Dit alles bij elkaar heeft ons pand een energielabel A opgeleverd, daar zijn we erg trots op.

Groene daken
Van buitenaf zul je het niet zomaar kunnen zien, maar ons pand heeft groene daken! Op deze zogenaamde “sedumdaken” kunnen planten en bloemen groeien, wat weer goed is voor insecten zoals bijen en vlinders. Dat is fijn voor de biodiversiteit! En niet alleen zorgt het voor isolatie in ons pand, het zorgt er ook weer voor dat het buiten wat luchtiger blijft. Zo geven we een stukje natuur terug aan het centrum van Oosterhout. 

In de toekomst
Er kan altijd meer gedaan worden op het gebied van duurzaamheid, zeker samen met onze leveranciers en klanten. Ons volgende project betreft het verbeteren van onze afvalscheiding en het reduceren van onze afvalproductie. Volg onze social media en deze pagina om hiervan op de hoogte te blijven.