Clara Strobel

Buitengewoon Klassiek
zo 4 dec 15:00
4 dec
15:00

Buitengewoon Klassiek trakteert u zoals altijd op prachtige klassieke muziek. Iedere eerste zondag van de maand worden in Theater de Bussel zorgvuldig geselecteerde, uiterst getalenteerde pianisten gepresenteerd. 

In deze december editie neemt Clara Strobel achter de toetsen plaats voor een bijzonder pianoconcert. Clara is een veelbelovende pianiste die in 2011 de Cultuurprijs voor Aanstormend Talent won in haar woonplaats St. Niklaas. Ze stamt uit een muzikale familie en kreeg haar eerste pianolessen van haar vader. Van 2009 tot 2013 volgde ze pianoles aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in haar geboortestad bij Johan Lybeert. Tot 2019 studeerde ze aan de “Robert Schumann Musikhochschule” Düsseldorf in de jong talent afdeling “Schumann Junior” in de klas van Prof. Barbara Szczepanska. Sinds november 2020 studeert ze bachelor piano aan de “Hochschule für Musik, Theater und Medien” in Hannover bij prof. Ewa Kupiec.

Clara is laureate van verschillende wedstrijden: 1ste prijs bij de Duitse regionale muziekwedstrijd “Jugend Musiziert” voor kamermuziek (2008) en voor piano solo (2009), 3de prijs als jongste laureate bij de Belgische Cantabile Pianowedstrijd (2010) en de 1ste prijs bij de Steinway Wedstrijd (2013), waar ze ook verkozen werd om België te vertegenwoordigen op het 16de Internationale Steinway Festival voor de Jeugd in Hamburg (september 2014). In september 2020 won ze de 2de prijs bij de Cantabile Pianowedstrijd in de leeftijdscategorie tot 19 jaar.

Concertervaring kon ze opdoen tijdens optredens in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zuid-Korea, zowel solo als in kamermuziekverband. Ze kreeg ook verdere muzikale impulsen tijdens masterclasses bij o.a. Georg Friedrich Schenck, Justas Dvarionas, Anna Malikova, Daniel Blumenthal, Severin von Eckardstein, Jan Michiels, Willem Brons, Janusz Olejniczak, Bernd Goetzke, Geoffrey D. Madge, Ian Fountain, Boris Berman, Alexander Madzar, Vitaly Samoshko en Lev Vinocour.

Tijdens dit concert zal Clara de volgende stukken spelen: 

Ludwig van Beethoven (1770-1827):
- Sonate Nr. 28 in A groot Op. 101

I.Etwas lebhaft, und mit der innigsten Empfindung. Allegretto, ma non troppo
II.Lebhaft, marschmäßig. Vivace alla marcia
III.Langsam und sehnsuchtsvoll. Adagio, ma non troppo, con affetto
IV.Geschwind, doch nicht zu sehr, und mit Entschlossenheit. Allegro

Beethoven schreef het stuk van ongeveer 19 minuten voor Dorothea von Ertmann, een pianiste die hij zeer bewonderde. Deze sonate is de eerste uit de serie pianosonates uit zijn late periode en werd in 1816 door hem geschreven.

Frédéric Chopin (1810-1849):

- Scherzo Nr. 3 in cis klein, Op. 39

Het Scherzo nr. 3 op. 39 in cis mineur is een eendelige compositie van Frédéric Chopin uit 1839. Dit derde scherzo is het meest compact en ironisch geschreven van de serie van vier scherzo's, en ademt een welhaast Beethoveniaanse grandeur.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) :
- Fantasie in c klein, KV 475

Toen Mozart 26 jaar oud was, was hij regelmatig te gast bij Baron van Swieten. Hij schreef op diens verzoek een interpretatie van Bach’s Wohl Temperierte Klavier. Een barokke Mozart dus!

Franz Liszt (1811-1886):
- “Réminiscences de Don Juan”, S. 418

Réminiscences de Don Juan is een operafantasie voor piano van Franz Liszt op thema's uit de opera Don Giovanni van Mozart uit 1787. Het is technisch extreem veeleisend en wordt beschouwd als een van de meest belastende werken van Liszt en in het hele pianorepertoire.