Mattias Spee

Buitengewoon Klassiek
zo 7 mei 15:00 - 17:00
7 mei
15:00 - 17:00
  • 7 mei
    15:00 - 17:00
    KLEINE ZAAL

Buitengewoon Klassiek trakteert u zoals altijd op prachtige klassieke muziek. Iedere eerste zondag van de maand worden in Theater de Bussel zorgvuldig geselecteerde, uiterst getalenteerde pianisten gepresenteerd. 

In deze voorstelling zal een nieuwe pianosolo gespeeld worden door Mattias Spee. Mattias Spee kreeg op 7-jarige leeftijd zijn eerste pianoles bij docente Maaike Eijkman. In 2009 ging hij naar de Talentklas Muziek Almere, waar zijn docente toen al werkzaam was. Op 15-jarige leeftijd werd Mattias aangenomen op het Jong KC, de jong talentafdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij les kreeg van David Kuyken. Nadat hij in 2015 zijn diploma behaalde aan het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum, vervolgde Mattias zijn studie bij Kuyken aan het Conservatorium van Amsterdam.

Mattias won veel 2e prijzen bij concoursen, zoals bij het SJMN Concours (2008 en 2010), de Rotterdamse Pianodriedaagse (2011) en het Prinses Christina Concours (2014). Bij het Steinway Pianoconcours echter, won hij echter de 1e prijs, die o.a. inhield dat hij in september jl. Nederland mocht vertegenwoordigen bij het International Steinway Festival.

Mattias kreeg in de loop van de jaren masterclasses van onder meer Eugen Indjic, Michail Voskresensky, Pascal Rogé, Hakon Austbø, Ton Hartsuiker en Paolo Giavometti voor piano solo en van, onder anderen, Jakob Koranyi, leden van bijvoorbeeld het Osiris Trio en leden van het Cuarteto Quiroga in kamermuziekverband.

Tijdens dit concert zal Mattias de volgende stukken spelen:

- Louis Couperin: Suite in A mineur

- Hans Henkemans: Sonatine

- Claude Debussy: Het meisje met de vlasblonden haren

- Hans Henkemans: Sonate

Pauze

- Alexander Scriabin: Nocturne nr. 2

- Frederic Chopin: Nocturne nr. 8

- Francis Poulenc: Nocturne nr. 5

- Mattias Spee: Insomnia

Het concert vindt plaats enkele dagen voor de officiële release van het album van Mattias met muziek van Hans Henkemans. Dit album verschijnt op 12 mei en is het tweede deel in de serie Eclipse, waarin Mattias verborgen schatten uit het pianorepertoire laat horen. 

Als muzikale schatgraver houdt hij ervan om geweldige muziek aan de vergetelheid te onttrekken en na Eclipse deel 1, met muziek van de Oostenrijkse componist Joseph Woelfl, is het nu tijd voor Eclipse, deel 2, met betoverende muziek van onze eigen Hans Henkemans. Daaronder zijn enkele onuitgegeven manuscripten en het nooit eerder opgenomen Concert voor piano en strijkers, i.s.m. Philharmonie Zuidnederland en dirigent Ed Spanjaard. Hoewel het album op 7 mei officieel nog net niet uitgekomen is, zal Mattias stiekem al wel een stapel CD's meenemen voor wie geïnteresseerd is.