Paulius Andersson

Buitengewoon Klassiek
zo 2 okt 15:00 - 17:00
2 okt
15:00 - 17:00
  • 2 okt
    15:00 - 17:00
    KLEINE ZAAL

Buitengewoon Klassiek trakteert u zoals altijd op prachtige klassieke muziek. Iedere eerste zondag van de maand worden in Theater de Bussel zorgvuldig geselecteerde, uiterst getalenteerde pianisten gepresenteerd. 

In deze oktobereditie speelt de Litouwse Paulius Andersson prachtig solospel op de piano. Paulius is in 1995 geboren in Vilnius, Litouwen. Tot op heden heeft hij 16(!) internationale concoursen in heel Europa gewonnen. Hij wordt zijn leven lang al omgeven door muziek: zijn moeder en grootmoeder zijn bekende pianisten en zijn grootvader is een vermaard dirigent.

Op zijn vijfde jaar begint Paulius piano te spelen en te drummen. Dat leidt binnen de kortste keren tot optredens in Europa, Japan, Indonesië en de Verenigde Staten. Op zijn elfde jaar speelt hij met het St.Christopher Kamerorkest uit Vilnius Mozart‘s concerto voor piano en orkest in  D-groot. Op zijn veertiende jaar speelt hij met orkest werken van Prokofjev, Rachmaninov en andere beroemde componisten. Sinds 2018 studeert Paulius voor zijn master titel aan de Robert Schumann Musikhochshule te Düsseldorf bij prof. Paolo Giacometti.

Paulius treedt jaarlijks op in Polen, Slowakije, Oekraïne, Georgië en zijn geboorteland Litouwen. Verder heeft Paulius in grote concertzalen over de gehele wereld gestaan: van Finland tot Japan en van Denemarken tot de Verenigde Staten.

Hij wordt financieel door diverse organisaties ondersteund, zoals door de Mstislav Rostropovich Foundation in de V.S en de Kauko Sorjosen Foundation in Finland. In 2018 bracht Paulius CD's uit met werken van Beethoven, Chopin, Schubert, Ravel en de Letse componist Jāzeps Vītols. 

Paulius heeft een passie voor de combinatie van piano en percussie; ook daarmee wint hij regelmatig prestigieuze prijzen!

Tijdens dit concert zal Paulius de volgende stukken spelen:

Franz Liszt (1811-1886)

·         Étude nr. 1 in C-majeur: "Preludio", presto;

·         Étude nr. 2 in a-mineur: "Fusées", molto vivace;

·         Étude nr. 3 in F-majeur: "Paysage", poco adagio;

·         Étude nr. 4 in d-mineur: "Mazeppa", allegro;

·         Étude nr. 5 in Bes-majeur: "Feux Follets", allegretto;

·         Étude nr. 6 in g-mineur: "Vision", lento;

·         Étude nr. 7 in Es-majeur: "Eroica", allegro;

·         Étude nr. 8 in c-mineur: "Wilde Jagd", presto furioso;

·         Étude nr. 9 in As-majeur: "Ricordanza", andantino;

·         Étude nr. 10 in f-mineur: "Appassionata", allegro agitato;

·         Étude nr. 11 in Des-majeur: "Harmonies du Soir", andantino;

·         Étude nr. 12 in bes-mineur: "Chasse-Neige", andante con moto.

 

De serie wordt in zijn geheel beschouwd als een van de moeilijkst uitvoerbare werken voor piano ooit geschreven. Het stelt aan de pianist enorme fysieke en technische eisen. Van de serie is etude nr. 5 "Feux Follets" (vertaald: dwaallichtjes) in technische zin wel het meest ingewikkeld en veeleisend. Dit komt door de combinatie van sprongtechniek (in voornamelijk de linkerhand), souplesse (snel dubbelgrepen-spel met een aanvullend probleem voor de rechterpink door afwisseling van witte en zwarte toetsen), en lichtheid.

Zelden wordt de serie in één keer geheel uitgevoerd. Befaamde pianisten die de serie in zijn geheel uitgevoerd hebben zijn Jorge Bolet, Claudio Arrau, Boris Berezovski en Daniil Trifonov.