Scott Hamilton

Liever in de KluiZ dan ThuiZ
wo 14 sep 20:30 - 23:00
14 sep
20:30 - 23:00
  • 14 sep
    20:30 - 23:00
    KLEINE ZAAL

De geschiedenis herhaalt zich, in 1982 speelde Scott Hamilton op het NSJ in Den Haag met niemand minder dan Benny Goodman, Scott was toen 27 jaar, hij maakte deel uit van het legendarisch Sextet van Goodman.
Benny Goodman wilde graag jonge muzikanten in zijn sextet. Hij koos toen voor een jonge gitarist, een jonge bassist en saxofonist Scott Hamilton.
In het kwintet voor deze avond speelt Scott Hamilton met louter jonge geweldige muzikanten. Een geweldig kwintet voor een geweldige muzikale avond.

Tijdens zijn jeugd luisterde hij veel naar jazzmuziek omdat zijn vader een omvangrijke platencollectie had. Hij probeerde als kind een aantal instrumenten, waaronder slagwerk op vijfjarige leeftijd, en op zijn zesde Bluesharp. Toen hij acht was kreeg hij klarinetlessen, wat tevens zijn enige officiële muzikale scholing is geweest. Hij was toen al onder de indruk van Johnny Hodges maar Hamilton begon pas met tenorsaxofoon toen hij 16 jaar oud was.

Op 22-jarige leeftijd verhuisde hij naar New York en werd hij ontdekt door de legendarische jazztrompettist en legende Roy Eldridge. Deze zorgde ervoor dat Hamilton daar werkte met onder anderen Anita O'Day en Hank Jones. In New York werd hij al snel opgemerkt door Benny Goodman en door Carl Jefferson president van Concord Records.

Spoedig reisde Scott over de hele wereld met jazzsterren zoals Dave McKenna, Jake Hanna, Woody Herman, Ella Fitzgerald, Tony Bennett, Gerry Mulligan, Flip Phillips, Maxine Sullivan, Buddy Tate, Warren Vaché, Ruby Braff, Rosemary Clooney en Benny Goodman.

Hij toerde met groepen als de Concord Jazz All Stars, de Concord Super Band en George Wein’s Newport Jazz Festival All Stars. Tot midden jaren 90 woonde hij in New York, om zich daarna te vestigen in Londen. Later vestigde hij zich in Italië.

Sinds de jaren negentig reist hij de hele wereld af om als solist op te treden in clubs en op jazzfestivals. Sinds 1978 komt Hamilton voor optredens in Nederland, voor het eerst met de Concord All Stars, Benny Goodman en Rosemary Clooney op het North Sea Jazz Festival. Met de Concord All Stars maakte hij twee platen op North Sea. Begin jaren negentig ging Jerry Steyger exclusief zijn management in Nederland verzorgen en boekte hem hier met nationale groepen zoals Pim Jacobs & Rita Reys, Cees Slinger Trio, Trio Rob van Bavel, Bernard Berkhout, Eric Timmermans, Frits Landesbergen, Cor Bakker, Metropole Orkest, Millennium Jazz Orchestra, Mariniers Kapel, Dutch Swing College Band, Laura Fygi, Trio Johan Clement, Toots Thielemans en het Trio van Rein de Graaff. 

Scott Hamilton - Saxofoon
Tijn Trommelen - Gitaar
Tomek van Leeuwen - Double bass speler uit Amsterdam. Componist, leraar en meer.
Jacob Bedaux - Piano, afgestudeerd Brabants Conservatorium.
Mitchell Damen - Slagwerk, een actieve speler in de Nederlandse Jazz scene. Afgestudeerd Conservatorium Rotterdam, les gekregen van o.a. Hans van Oosterhout.