Een meeuw

Wendell Jaspers, Thijs Römer, Jouman Fattal, Tarik Moree, Esther Scheldwacht, Dries Vanhegen, Emma Buysse en Tim Helderman
do 12 mei 20:15 - 22:25
12 mei
20:15 - 22:25
  • 12 mei
    20:15 - 22:25
    GROTE ZAAL
    Geweest

Toch wéér liefde of uiteraard weer liefde? “Er is weinig te vinden in de toneelgeschiedenis en literatuur van de afgelopen 200 jaar dat niet over liefde gaat. Het gaat altijd over de liefde. Ik ben het niet beu hoor, noch in mijn werk noch in mijn privé leven,” zo lacht Ilja Leonard Pfeijffer. “Wat zouden we zijn zonder liefde? Liefde is wat ons in de kern van de zaak mens maakt.”

Weinig verhaal, heel veel liefde.

Een meeuw speelt zich af in een theaterfamilie. Moeder Arkadina staat als actrice aan de top van haar roem, maar voelt de hete adem van de jongere generatie in haar nek. Ze heeft een relatie met de sterschrijver Trigorin, wiens talent kleiner is dan zijn bekendheid doet vermoeden.

Arkadina’s zoon Kostja droomt van een carrière als toneelschrijver, zijn vriendinnetje Nina wil actrice worden. Alle personages hopen op een mooier leven. Vergeefs. Want dromen van een ander leven is altijd mooier dan dat leven zelf.


• Door de schrijver en regisseur van Noem het maar liefde en Peachez (beide in 2019)
• Een tragikomisch gevecht met de zinloosheid van het bestaan

Een sterrenregen voor Een meeuw!

★★★★★ Volkskrant, ★★★★ NRC, ★★★★ Trouw, ★★★★ Telegraaf, ★★★★ Scènes, ★★★★ De Limburger

NRC: ‘Een meeuw’ speelt zich af op het spanningsveld tussen traditie en vernieuwing. Bewerker Ilja Leonard Pfeijffer gunt zijn personages nog een laatste moment van bezinning.

ZUBB: Het stuk zit vol met zwaar dramatische, komische en over the top karakters. Actrice Arkadina, bijvoorbeeld, leeft haar hele leven alsof ze 24/7 op het toneel staat. Alles is groots bij haar. Ook het personage van de atijd in het zwart geklede Masja die een onbeantwoorde liefde voor Kostja koestert, mag met meer dan een vleugje dramatiek neergezet worden.

Volkskrant: Ilja Leonard Pfeijffer bewerkte Tsjechovs De meeuw met volstrekt eigen taal en speerpunten Michel Sluysmans van Toneelgroep Maastricht blijkt de ideale regisseur voor dit ‘duizelingwekkende spiegelpaleis’.

De Limburger: Met ‘Een Meeuw’ brengt Toneelgroep Maastricht een eigentijdse versie van een van de bekendste stukken uit de toneelliteratuur, van de Russische schrijver Anton Tsjechov. De nieuwe voorstelling, die komend weekend in première gaat in Theater aan het Vrijthof in Maastricht, brengt oude vrienden bij elkaar: schrijver Ilja Leonard Pfeijffer en acteur Thijs Römer.