Loes Luca, waar ken jij haar van?


Loes Luca is een Nederlands actrice/comédienne die bekend is van o.a. Nénette et les Zézettes, Het Klokhuis, Ja zuster, nee zuster en 't Schaep met de 5 pooten. 

Loes Luca groeide op in Rotterdam. Op haar zeventiende wilde ze naar de Academie voor Expressie, maar ze werd geweigerd omdat ze geen Frans sprak. Daardoor vertrok ze voor een jaar naar Frankrijk als au pair. Toen ze na dat jaar terug kwam werd ze wél aangenomen. Met haar energieke, rappe stijl heeft ze meer dan 65 theater- en televisieproducties, films en zangvoorstellingen op haar naam staan.

Rock en Roll
In de jaren 80 was ze te zien in de serie "Rok en Rol" waarin ze verschillende typetjes speelde en waarin elke week een ander onderwerp werd behandeld. Ook deed ze mee aan reclames voor het milieu en voor de thuiszorg.

Huwelijk Willem-Alexander en Máxima
Het jaar 2002 was een groots jaar voor Luca. Zo presenteerde ze de publieksavond van het Koninklijk Huwelijk tussen Willem-Alexander en Máxima. Later dat jaar verkoos het publiek haar tot actrice van het jaar én mocht ze de rembrandt award in ontvangst nemen.

Moordwijven
Haar eerste onewomanshow was Moordwijven in 2006. Het leverde haar een jaar later een nominatie voor de Theo d'Or op. In 2007 werd ze ook onderscheiden met de Gouden Notenkraker.

Het hield daar niet op voor Luca, want ook voor het toneelstuk "Doek!" kreeg ze een onderscheiding. Samen met Peter Blok en Maria Goos ontving ze in 2011 de AVRO Toneel Publieksprijs. Haar bijdrage aan Bedscènes leverde haar wederom een prachtige nominatie op, ditmaal voor de Colombia. Als kers op de taart won ze in het jaar 2015 een Gouden Kalf én de Lof der Zotheidsprijs. Niet veel later speelde Luca samen met Tjitske Reidinga in de musical In de ban van Broadway. Dit leverde haar een Musical Award op voor de beste vrouwelijke hoofdrol.