Hoe Fabian Franciscus in zijn nieuwe voorstelling "mind positivity" aan de kaak stelt

In zijn derde show praat cabaretier Fabian Franciscus op zijn kenmerkende ontwapenende stijl over zijn depressie, te hoog liggende latten, de gedachtes aan zelfmoord die hij had en over EMDR therapie. En dat op zo een manier dat er ook nog heel hard mee kan worden gelachen

Fabian zijn openheid is daarmee een hit, want nooit eerder kwamen er zoveel mensen naar zijn show als nu. De vraag naar nuchtere no-nonsense positiviteit is wat dat betreft een hele fijne afwisseling met de meestal zeer dramatische toon waarop de bovenstaande onderwerpen worden behandeld. Het publiek geeft na de show ook veelvuldig aan dat de nadruk op het 'slachtofferschap' wat vaak in de media is te horen, juist een belemmerend beeld is. Dat beeld gaat te ver voorbij aan zij die willen accepteren wat ze hebben en daar zo goed als mogelijk mee proberen te leven. Dit is ook wel 'mind positivity' genoemd. Een pendant van body positivity, waarbij vooral acceptatie centraal staat.

De juiste balans vinden is met dit soort onderwerpen volgens Fabian erg belangrijk. Juist doordat hij de nadruk legt op (zelf)acceptatie en een wat positiever toekomstbeeld kan hij moeiteloos switchen tussen een harde lach en het benoemen van de zwaarte van het onderwerp. 

De Theaterkrant was onder de indruk van de mate waarop Fabian dit aansneed. Zo schreven ze in een recensie: "Net als in de voorgaande voorstellingen speelt autisme een belangrijke rol in het verhaal van de cabaretier, die steeds beter weet om te gaan met onverwachte prikkels. Hij weet daar in Lekker Gezellig zelfs heel slim een verwarrend spel mee te spelen. (...) Met steeds de terugkerende vraag: hoe hoog moet de lat worden gelegd? En wie bepaalt de hoogte van de lat? Ouders, de samenleving of doe je dat zelf?

Benieuwd geworden naar de voorstelling?
Fabian is te zien op vrijdag 20 oktober

  • 20 okt
    20:30 - 22:00
    Tickets